Wildfoto van het Jaar 2024

De jacht levert prachtige plaatjes op. Van een sprookjesachtige zonsopgang met het silhouet van een ree, tot een stilleven van vers geplukte ingrediënten en een geschoten dier. Deze momentopnamen verdienen meer dan een post op social media of een Whatsappje naar een vriend. Daarom kiezen wij op de Dag van de Jager op 12 oktober op de Hoge Veluwe de ‘Wildfoto van het Jaar 2024’.
Een vakjury die speciaal voor deze verkiezing wordt samengesteld, zal uit de top 3 van de voorrondes op zaterdag 12 oktober de winnaar bekend maken. Naast een mooie prijs en een mooie herinnering, zal de foto ook paginagroot in/op de cover van De Jager (editie november of december 2024) worden afgedrukt.

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan meedoen, al stellen we wel een aantal kwaliteitseisen aan de ingezonden foto’s. Zo moeten ze in ieder geval scherp zijn, een hoge resolutie hebben en de kijker meetrekken in het onderwerp ‘wild’. Ook moet de foto begrijpelijk zijn voor niet-jagers.

Welke onderwerpen zijn geschikt?

Dit eerste jaar hebben we vier categorieën:
– Grofwild in Nederland
– Het leven in de polder
– Jagers doen meer
– Jachtpraktijk in beeld

Je kunt denken aan een mooie foto van een wild dier met op de achtergrond een hoogzit, een vogel die op je gebroken geweer is gaan zitten, het bewijzen van de laatste eer aan een stuk wild of een foto van de verwerking van wild tot gerecht. Een heldere link met de jacht is een must.

Hoe gaat het in zijn werk?

Heb jij dit jaar een foto gemaakt waarvan je denkt dat hij kans maakt? Stuur deze dan in naar communicatie@jagersvereniging.nl Vanaf 1 augustus posten we iedere twee weken de mooiste foto’s op www.dagvandejager.nl/wildfoto2024 Als je dan nog niet precies weet wat je wilt gaan fotograferen of insturen, dan kun je hier natuurlijk wat inspiratie uit putten. Op 28 september sluit de mogelijkheid tot inzenden. De vakjury heeft dan nog twee weken om zich te buigen over de beste drie wildfoto’s per categorie van 2024. Uit de winnaars per categorie wordt een top drie gekozen. De inzenders van de drie beste foto’s worden uitgenodigd om naar de prijsuitreiking te komen tijdens de Dag van de Jager in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Waar kijkt de jury naar?

De inzendingen worden op de volgende punten beoordeeld:
– Welk verhaal vertelt de foto?
– Is het een aantrekkelijke foto voor een breed publiek?
– Past deze foto op de cover van/paginagroot in De Jager (valt bijvoorbeeld de titel niet net over het belangrijkste deel van de foto?)
– Waarin onderscheidt deze foto zich van andere beelden over dit onderwerp?
– Heeft de foto een ‘wow-factor’? (timing, bijzondere close-up, zeldzaam beeld,…)?
– Voldoet de foto aan de minimale kwaliteitseisen voor publicatie?